Lidé si stále více uvědomují jak je důležitá strava pro jejich fyzické i psychické zdraví. V poslední době se pořád baví a píše o vlivu pečiva na náš organismus. Podle všech doktorů je špatná strava hlavním zapříčiněním různých onemocnění například: cukrovka, srdeční onemocnění, deprese a mnoho dalších vlivů.
Hlavním základem pro stravu je celozrnné pečivo. Negativní vliv na naše tělo má především pečivo z bílé mouky.
Bílé pečivo je zbaveno slupky a klíčku, ve kterých se nachází 80% všech cenných látek, jako jsou vitamíny, minerály, vláknina a tuky. Nedostatek vlákniny potom může vést například ke vzniku karcinomu tlustého střeva. Vznikají také častěji zácpy a pocit sytosti se dostavuje na kratší dobu, což nás nutí častěji chodit do ledničky a následně přibírat na váze.
Pečivo vyrobené z bílé mouky se v organismu chová podobně jako bílý cukr. Po snězení rozkolísá hladinu cukru v krvi a tím zapříčiňuje chutě na sladké. Nadbytek těchto nevhodných sacharidů se v organismu ukládá jako tuk, může vést k cukrovce a zároveň způsobuje výkyvy nálady a podrážděnost.