Často se opakuje dotaz, zda rozmíchávat protein či gainer v mléce, klasicky pak následuje dotaz, a proč ?
Tak to sem krátce vypíšu. Není to o tom, že by mléko bylo nějaké zlo, spíše je to o dokonalosti proteinu a jejich stravitelnosti.
Mléko obsahuje kasein, kaseinan, mléčný albumin, syrovátku a laktozu. Existují dva důvody, proč si dávat pozor na mléko, buď se musíme vyhýbat MLÉČNÝM BÍLKOVINÁM nebo LAKTÓZE, tzn. cukru, který se v mléce nachází. Problém je s mléčným cukrem – Laktozou. Laktozu strávíme pokud máme dostatek laktázy. Laktóza je ve střevě trávena pomocí enzymu laktáza – ta laktózu v tenkém střevě rozkládá na malé částečky. Ty pak mohou být následně vstřebány střevem.
To mají malé děti, v dospělosti množství u některých klesá. Proto se u dospělých liší reakce na mléko. Někomu nevadí a někomu zase dělá zle. Pokud máte méně laktázy dochází ke kvašení nerozložené laktózy ve střevě. Reakce na laktózu se sice obvykle projevuje průjmem a plynatostí po požití mléka,ale objevovat se mohou i jiné symptomy jako křeče nebo aerofagie.
Nestrávené zbytky laktózy způsobují střevní potíže a tím druhotně zhoršuji trávení všeho co jíme, včetně případného proteinu rozmíchaného v mléce. Proto výrobci kvalitních proteinů laktozu odfiltrovávají. Zalitím kvalitního proteinu mlékem způsobíme tělu obtíže při trávení a bílkoviny se tak dostanou do těla pomalejí a v menší míře. Pokud mluvíme o horších proteinech a gainerech obsahující stejně laktozu je důležité jak reagujete na mléko. Pokud ho pijete bez problému, můžete méně kvalitní proteiny i gainery míchat do mléka. Stejně je to ohledně pítí mléka během dne. Pokud to nedělá problémy je dobré ho pít denně. Ale pokud vám to nedělá dobře není třeba se nutit. Máme zde i jogurty a tvarohy.
Zdroj: f-sport.cz